top of page
KUNG KRISTINA ALEXANDER

Den 100:ade uppsättningen på Strindbergs Intima teater öppnar alla portar på vid gavel och bjuder på KUNG KRISTINA ALEXANDERS INTIMA TEATER.

 

Det handlar om drottningen som egentligen var kung. Det handlar om rätten till sitt eget liv. Ämnet rör sig kring uppbrott, förvandling och identitet. Intima teatern speglar en annan verklighet än den gängse. Vi bjuder på ett visuellt sceniskt verk. Vi möter Kung Kristina Alexander i Aleksa Lundbergs gestalt på scenen.

 

Genom Elisabeth Ohlson Wallins kameralins får vi ta del av nutida transpersoners kamp och liv. Film och foto möter teater. Barock möter nutid. August Strindberg bidrar med Kristinatexter liksom Kung Kristina Alexander själv. Strindbergsteaterns scen vrider sig knarrande både med- och motsols genom tider fyllda av kamp och förtryck.

Elisabeth Ohlson Wallin är uppmärksammad svensk fotograf som slog igenom med utställningen Ecce Homo 1998 i Uppsala domkyrka. Kyrkan bombhotades och Elisabeth provocerade, precis som Kristina, påven och samtiden. Utställningen blev 1900-talets mest omdiskuterade. Den turnerade sedan i Sverige och Europa under flera år. Med Kung Kristina Alexander debuterar Elisabeth Ohlson Wallin som regissör.

 

Aleksa Lundberg är den första utbildade skådespelaren med transbakgrund i Sverige. Även hon har mångårig erfarenhet av homo- och transaktivism och i ett flertal uppmärksammade produktioner har hon använt sina erfarenheter. Under hösten 2016 har hon turnerat med sin egna pjäs Flytta på er – jag ska bli fri. Våren 2017 står Aleksa för första gången på Strindbergs Intima teater, gestaltandes drottningen som egentligen var kung.

PREMIÄR 1 MARS 2017

Manus: Aleksa Lundberg och Elisabeth Ohlson Wallin
Regi: Elisabeth Ohlson Wallin
Skådespelare: Aleksa Lundberg
Musik och ljuddesign: Fredrik Arsæus Nauckhoff
Ljusdesign: Jonatan Winbo
Scenografi och kostym: Ulrika van Gelder
Sömmerska: Helene Söhr
Grafisk design: Minna Wallin, Butch
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Regiassistent: Tuvalisa Rangström
Teaterchef: Ture Rangström
Producent/Press: Katharina Lind

bottom of page