top of page
NySTDD.jpg

SPRING TILLS DU DÖR

Spring tills du dör är en självbiografisk föreställning om basketspelaren Nora
som under sina tonår drabbas av en ätstörning. Publiken får följa en ung kvinnas resa som med hjälp av sin familj bestämmer sig för att det finns så mycket mer i livet än träning och mat och att hon duger oavsett hur mycket hon presterar.

 

Föreställningen har ett direkt publiktilltal och är humoristisk men utan att
väja för det mörker och isolering som en person som lider av en ätstörning ofta
drabbas av. Inom ungdomsidrotten är det många som har extremt hög press på sig själv. Det är viktigt att belysa detta för ungdomar, tränare och föräldrar genom att sprida kunskap och att uppmärksamma tidiga tecken på ätstörningar.

 

Spring tills du dör är vår mest turnerade pjäs och har spelats över hela Sverige i allt från stora teatrar till mindre klassrum. Målgrupp: Högstadiet, gymnasiet och unga vuxna.

Följs av ett samtal med skådespelerskan efter föreställningen. 

Lärarmaterial finns.

 

AV OCH MED NORA ERICSSON

REGI: ANNA PETTERSSON

LJUD OCH LJUS: GUSTAVE LUND

Längd: ca 45 minuter

 

Vid intresse maila info@strindbergsintimateater.se

QUINNORNA

De förändrade kvinnors förutsättningar för framtiden och lade grunden för möjligheten till ett jämställt samhälle. Med sin kamp skapade de utrymme för kvinnor att rösta, påverka och delta i debatten. För några av dem startade formuleringarna i skrift, för andra i tal och föreläsningar. De figurerar i varandras böcker och möts genom sina politiska engagemang och håller samtalet levande genom brevväxlingar och möten. En föreställning som med ett direkt publiktilltal, värme och humor skildrar berättelsen om fyra av Sveriges mest intressanta och tongivande kvinnor; Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Victoria Benedictsson och Ellen Key.

Regi och text: Anna Pettersson

Medverkande: Amanda Gordon

Ljus och ljud Gustave Lund

Längd: ca 45 min

Vid intresse maila info@strindbergsintimateater.se

Quinnorna.jpg

FRIDA UHL

FUSTÖD.jpg

Frida Uhl var en allkonstnär och en hårt arbetande teater- och konstkritiker, idag mer känd för att vara ”Strindbergs andra hustru” än hur hon påverkade den moderna litteraturen och kulturlivet samt riskfyllt stred för den konstnärliga friheten och mot censuren av allt som då ansågs vara moraliskt förkastligt. Hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt där hon hävdade kvinnans rätt till ekonomisk självständighet, sexuell frigjordhet och intellektuellt skarpsinne. Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna; hon startade cabaretscener och skapade nätverk för konstnärer, artister och näringsidkare. Under sina resor översatte hon sina mäns texter till flera olika språk (bl.a. Strindbergs Vetenskapliga skrifter till engelska) och skapade arbetstillfällen för dem runt om i världen.

 

Genom att dramatisera delar ur Fridas liv tagna från hennes egna anteckningar, brev och texter vill vi belysa hennes enastående arbete, hennes mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling in i framtiden.

Frida Uhl har spelat över 50 föreställningar på allt från Korpilombolo Medborgarhus till ett bejublat framträdande på Parkteatern i Stockholm för över 1000 personer.

Lärarmaterial finns.

 

AV HANNA NYGÅRDS OCH ANNA PETTERSSON

PÅ SCEN: HANNA NYGÅRDS

REGI: ANNA PETTERSSON

LJUD OCH LJUS: GUSTAVE LUND

Längd: ca. 45 minuter

Vid intresse maila info@strindbergsintimateater.se

KVINNOKLINIKEN

Möt Astrids sexualitet som blivit varslad p.g.a arbetsbrist, sjuksköterskor som berättar om "vilken lyster du får

under din graviditet" trots att du förklarat att du inte kan få barn, och läkare som frågar "om du verkligen vet hur du ska torka dig efter att du varit på toaletten”.

Kvinnokliniken är en humorföreställning om kvinnlig smärta. Om så kallade kvinnosjukdomar och om den tystnadskultur

och okunskap som finns kring dem.

Lärarmaterial finns.

Av och med Astrid Tägt

Regi Anna Pettersson

Ljus och ljud Gustave Lund

Längd: ca. 45 minuter

Vid intresse maila info@strindbergsintimateater.se

KKSTÖD.jpg

DEMOKRATI OCH YTTRANDEFRIHET

D&Y.jpg

Med start i människans begynnelse går skådespelaren William Wahlstedt igenom demokratins och yttrandefrihetens historia på ett underhållande och pedagogiskt sätt. Via nedslag i epokavgörande händelser som antiken, boktryckarkonsten på 1400-talet, den svenska tryckfrihetsförordningen på 1700-talet, FN:s bildande efter andra världskriget resonerar han sig igenom historien i denna föreställning, som i lika stora delar är en lättsam föreläsning som dramatiserade scener och samtal med publiken.

Lärarmaterial finns. 

Av och med William Wahlstedt

Regi: Anna Pettersson

Längd: ca. 40 minuter

Vid intresse maila info@strindbergsintimateater.se

PREVENTIVMEDLENS HISTORIA

En klassrumsföreställning som på ett informativt och humoristiskt sätt gör nedslag i Preventivmedlens historia och berör teman som sexualitet, samtycke och relationer. Hur såg samhället ut innan det fanns preventivmedel? När enda sättet att skydda sig mot graviditet var att använda en kondom gjord av djurtarmar eller att avstå helt ifrån sex.

Skådespelerskan gestaltar delar ur verkliga berättelser från olika klassperspektiv om samliv, oönskade graviditeter och könssjukdomar från tidiga 1900-talets Sverige.

 

Målgrupp: åk 8-9

Av och med: Dorothea Norling

Regi: Anna Pettersson

 

Längd: Ca 35 minuter

Vid intresse maila info@strindbergsintimateater.se

PHSTÖD.jpg
bottom of page