top of page
FRÖKEN JULIE

Fröken Julie är August Strindbergs stora mästerverk och mest spelade pjäs. I  Anna Petterssons egensinniga tolkning av Fröken Julie står hon själv för regi samt spelar alla rollerna.

 

Anna beskriver läsarten av pjäsen:

”Den välkända pjäsens tema om klass, genus, makt, arv och miljö får en ny dimension av att en och samma skådespelerska spelar alla de tre rollerna. Fokus flyttas från de yttre omständigheterna till de inre komplexa drivkrafter, drifter och motsättningar som ryms inom en människa. Det möjliggör också tolkningar som avviker från den traditionella naturalistiska formen”.

Fröken Julie har under 2012-2013 varit ute på en världturné i bland annat Bergen, Bulgarien, Kina, Korea, Makedonien, Portugal, Sydafrika.Turné till Korea görs med stöd av Konstnärsnämnden, Svenska ambassaden i Seoul, Teater Guerilla, Seoul.

PREMIÄR 20 APRIL 2012

Regi och samtliga roller: Anna Pettersson.
Kameraman digitala effekter filmfotograf: Max Marklund.
Ljuddesigner/program: Gustave Lund.
Föreställningsfotograf/press: Elisabeth Ohlson Wallin.

 

RECENSIONER:

“Epokgörande”

 

-GP 

 

LÄS RECENSIONEN


 

“Genial Fröken Julie”

 

-SvD 

 

LÄS RECENSIONEN


 

“Genialt och galet lekfull Anna Pettersson”

-DN 

LÄS RECENSIONEN


“Anna Pettersson är helt lysande”

 

-Kulturnytt

 

LÄS RECENSIONEN

 


“upptäck Anna Pettersson på nytt, hennes talang, hennes humor, hennes intelligens, hennes mångsidighet” 

 

-Expressen 

 

LÄS RECENSIONEN


 

“Rakbladsvass Fröken Julie”

-Sydsvenskan

LÄS RECENSIONEN


“Nytt, fräscht och unikt”

 

-Nummer 

 

LÄS RECENSIONEN


“Väldigt rolig”

 

-UNT 

 

LÄS RECENSIONEN


Bloggspot kulurdelen 

 

LÄS RECENSIONEN

PRISER:

“Actor of the year” i Resan, Prespa, Makedonien.

DN:s kulturpris 2013


Motiveringen: Med sin briljanat, klarsynta och mycket roliga iscensättning av “Fröken Julie” visar  hon skådespelare som självständig konstnär. Hon ger liv åt tre komplicerade roller i en föreställning där stridslinjerna mellan man och kvinna och mellan över- och underklass korsar varandra som fräsande blixtar.

TCO:s kulturpris 2013


Motiveringen: Skådespelaren och regissören Anna Pettersson för sitt nytänkande i scenföreställningar som envist utforskar skådespelarens arbete med det nästan ogripbara gestaltningsögonblicket, sitt eget personliga ”jag” och ifrågasätter makt och kön i skådespelarens tolkning, särskilt tydligt i ”Fröken Julie”.

Svenska Teaterkritikers förenings teaterpris 2013


Motiveringen: Skådespelaren och regissören Anna Pettersson för hennes enastående Fröken Julie på Strindbergs Intima teater. Genom att modigt ta texten på blodigt allvar och ensam gå i flerdimensionell närkamp med den uppenbarar hon handgripligen nya, gastkramande perspektiv på en av Sveriges mest spelade klassiker.

bottom of page