FRITÄNKAREN
Första uppsättningen på den efterlängtade teatern vid Norra Bantorget är Härveds Ulfs drama Fritänkaren. Bakom pseudonymen och pjästiteln döljer sig den blott artonårige August Strindberg och hans första teaterpjäs. Debuten som dramatiker ägde rum 1869. Fritänkaren blev refuserad på Dramatiska teatern och har veterligen aldrig framförts på scenen. Efter 134 år får pjäsen äntligen premiär på Strindbergs egen teater.
Fritänkaren handlar om religion, sanningssökande, idealism, fundamentalism, kompromisslöshet och frisinne. Beröringspunkterna med vår egen tid är påfallande. Pjäsen är skriven av en ung och ifrågasättande författare. Fritänkaren handlar om att bryta upp från det gamla och finna sin egen väg, att bli uteslutenur ett socialt sammanhang, att förlora familj och flickvän och ändå stå fast vid sin tro. Den strindbergska nerven finns där. Det brinner om repikerna.
RECENSIONER:
“Af de stormade applåderne att döma äro utsålda hus att vänta”
-Expressen
” Jag blir träffad”, “Ospelad Strindberg går rakt på världsläget”,
-DN
“Jag glömmer genast bort att pjäsen är 134 år gammal när replikväxlingen börjar”
-Norrköpings Tidningar
“Jan Tiselius är storartad som brukspatron Larsson”, Richar Forsgren är mycket framgångsrik i sin på kornet fångade gudsman”,
-Upsala Nya Tidning
“Fräckt men flummig”
-Aftonbladet
“Rolig Strindberg gisslar fundamentalismen”
-SvD
PREMIÄR 12 MARS 2003