top of page
FRIDA UHL

PREMIÄR 17 APRIL 2019

Av Hanna Nygårds och Anna Pettersson

På scen: Hanna Nygårds

Regi: Anna Pettersson

Kostym: Anita Darmark

Ljud och ljus: Gustave Lund

 

Från klosterskola till Cabaretscenerna; Iförd sin exklusiva leopardpäls förflyttade sig Frida Uhl mellan Paris, London, New York och Berlin. Hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt.

Hon hävdade kvinnans rätt till sexuell frigjordhet och intellektuellt skarpsinne. Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna. Hon startade Cabare´-scener och skapade nätverk för konstnärer, artister och näringsidkare. Hon översatte sina älskares texter till flera olika språk och skapade arbetstillfällen för dem runt om i världen. I slutet av sitt liv flyttar hon till USA där hon håller föreläsningar om August Strindberg och där hon upptäcker det allra senaste nya mediet: - filmen!

Frida Uhl var en konstnär och en hårt arbetande teater och konstkritiker, idag mera känd för att vara  ”Strindbergs andra hustru” än för det arbete hon gjort för den moderna litteraturen och kulturlivet. Hon är en av många bortglömda yrkeskvinnor som arbetade hårt för den konstnärliga friheten och mot censuren av allt som då ansågs vara moraliskt förkastligt. 

Genom att dramatisera delar ur Fridas liv tagna från hennes egna anteckningar, brev och texter vill vi belysa hennes enastående arbete, hennes mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling, in i framtiden.

 

Skål!
 

"Så blir Strindbergs Intima teater åter en avantgardescen

som ifrågasätter den stora institutionen."

"Det är en mycket petterssonsk och därmed sevärd uppsättning."

 ..."en icke-realistisk spelstil som talar med publiken och fyller scenen med en intelligent humor som bubblar av uppror mot alla konventioner."​

"Strindbergs andra fru går igen med bravur"

SvD - LÄS RECENSIONEN

"en helt oemotståndlig attack i uttrycket"

"Utan manual kopplas greppet mellan vår uppjagade tid och Uhls så bubblande elegant."

Expressen - LÄS RECENSIONEN

"På Strindbergs Intima Teater låter regissör Anna Pettersson och skådespelerskan Hanna Nygårds Frida Uhl kliva in i vår samtid."

ett expressivt inlägg i våra dagars debatt kring maktstrukturer och föråldrade konventioner. Varför är förändring så svårt?!

TeaterStockholm - LÄS RECENSIONEN

"I redogörelsen för barnafödande, pengabrist och oupphörligt curlande av det lika svavelosande som självömkande mansbarnet Strindberg låter Nygårds Uhl krackelera framför oss."

"Med eskalerande tics som till slut förvrider hela hennes kropp i spasmer skapar hon en effektfull bild av patriarkatets verkningar. "

DN - LÄS RECENSIONEN

"Lysande monolog"... 

"Det är en rent fysisk kamp, allt i Anna Petterssons mycket medvetna och experimenterande regi."

"Avståndet mellan scenen och publiken försvinner helt"...

Barometern Oskarshamn-Tidningen - LÄS RECENSIONEN

bottom of page