Teaterchefen har ordet

/public/bilder/Ture_skrivbord_300.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VÅRKÄNNING OCH EVIG UNGDOM PÅ STRINDBERGS INTIMA TEATER 2016

När dagen vänder går mot ljusare tider passar Strindbergs Intima teater på att ge rum åt stämningar, platser, litterära storheter och inspirerande texter där Strindberg säkert skulle ha känt sig hemmastadd. Temat är kärlek, liv, lust och längtan.

Först ut är den evigt unge William Shakespeare. Han firas för att han har varit så levande i fyra sekel. Strindberg hade “gamle Will” som inspirerande resesällskap livet igenom. Inte minst för att båda två älskade att vistas bland skådespelare och teaterfolk.  Nu kommer skådespelerskan och regissören Görel Crona till Strindbergsteatern med sin omtalade uppsättning av ”Shakespeares dotter” som landar på Norra bantorget efter 13 år land och rike runt. På scenen får vi möta författarens dotter Susanna som lever att fantastiskt dramatiskt liv i skuggan av sin far. Susanna anklagas bland annat för häxeri och hotas av dödsstraff. Hennes öde är som ett Shakespearedrama. En stark kvinna med en stark berättelse!

Nypremiären äger rum den 17 februari på Strindbergs Intima. Den 23 april firar vi Shakespeares födelsedag och dödsdag som lär infalla samma datum. Då bjuds det på föreställning, musik och salut.

Dagarna blir längre och vårkvällarna lockar till att kura skymning till musik, dans och tänkvärda texter. Den 10 mars har ”Skymningssonaten” premiär med Annika Augustsson, Conny Borg och Amelie Borg på scenen. En pianist och en cellist ger de musikaliska förutsättningar. Annika Augustsson drömspelssaga handlar om möten och minnen. ”Vi förs in i en berättelse som rör sig mellan känsla och förnuft och valet mellan att leva ett meningsfullt liv och fatta beslut av mod och inte av feghet.” Föreställningen rör sig i gränslandet mellan sång, dans, musik och litterära poetiska texter. Bara namnet ”Skymningssonaten” bär associationer till Strindbergs och Bergmans lekar med sonatformen. Författarinnan utvecklade sin idé som stipendiat på Bergmangårdarna på Fårö där ”Skymningssonaten” hade en bejublad förpremiär inför en exklusiv testpublik 2014. Nu kommer den hem till Strindberg.

Välkommen
Ture Ransgtröm – teaterchef